Pukkisaaren muinaismarkkinat 2.9.2017

Minä ja MerviPäätin aivan viimetingassa lähteä Pukkisaaren muinaismarkkinoille Helsinkiin. Sain kätevästi yhdistettyä kaupoissa käynnin ja markkinavierailun. Sain Helsingin kaupoista ohuen ohutta pellavaa, metallinauhoja, nahkaa ja muuta tarpeellsta.

Pukkisaareen on rakennettu mukava vanhanaikainen miljöö hirsitaloineen ja pistekotineen. Rautakauden tavaroita oli myymässä myyjiä niin Suomesta kuin naapurimaista. Eri maiden tyylejä ja koristeita oli mielenkiintoista päästä vertailemaan ihan läheltä.

Ostin markkinoilta villalankaa, lasihelmiä ja balttilaisia hevosenkenkäsolkia. Koska matkailukausi oli vielä parhaimmillaan, eksyi markkinoille myös ulkomaisia turisteja Euroopasta ja Japanista. Heidän reaktioitaan oli hauska seurata. Myös suomalaisia kävijöitä riitti ja välillä suosituimpien myyntipisteiden äärellä oli vähän ruuhkaa. Seuraavalla kerralla yritän jäädä yöksi, jolloin paikalla olioiden kanssa ehtii juttelemaan paremmin. Voisin jopa harkita osallistuvani markkinoille myyjänä ja elävöittäjänä.

Pukkisaaren muinaismarkkinat

Viipurintien markkinat ja jousiammuntakurssi 4.-5.8.2017

Olin haaveillut vuosia jousiammunnan kokeilemisesta ja oman primitiivijousen rakentamisesta. Minua ei tarvinnut houkutella Kouvolassa järjestetylle jousiammuntakurssille, vaan olin valmis ilmoittautumaan heti. Sateinen sää sai järjestäjät melkein perumaan kurssin, mutta uusi katos pelasti tilanteen. Harjoittelu ja jousien testaus sujui katoksen alla sujuvasti sateesta huolimatta. Pääsimme kokeilemaan vastakaarijousia ja pitkäjousia. Meitä kurssilaisia ei päästetty helpolla. Eteen tulevat haasteet vaikeutuivat koko ajan. Lopulta piti yrittää osua ilmaan heitettyyn kiekkoon!
20170804_15502420170804_172018

Jousiammunta oli mukavaa ja sitä tekisi mieli harrastaa uudelleen. Pitäisi vaan hankkia sopiva jousi ja nuolia ja ampumispaikka ja…

img_7324Lauantaina olivat vuorossa Viipurintien markkinat. Tällä kertaa tapahtuma oli tavallista sotaisampi ja mukana oli jos jonkinlaisia armeijaporukoita esittelemässä taitojaan. Sotilailla oli piilukkoaseita, hevosia ja ihan oikea tykki, jolla ammuttiin useita kertoja. Tykki päästi melkoisen pamauksen.
Markkinamyyjillä oli mukanaan monenlaisia tuotteita, mutta tällä kertaa ei mukaan tarttunut mitään erityistä. Koska markkinoiden aikahaarukka vaihteli viikinkiajoista 1700-luvulle, oli myös naisväellä pukuja monelta aikakaudelta.
img_7274

Turun keskiaikaiset markkinat 30.6.–1.6.2017

Turun keskiaikaiset markkinat järjestetään hienoissa puitteissa vanhojen talojen keskellä. Elävöittäjien alueella oli seppiä, käsityöläisiä ja esiintyjiä. Kävimme siskoni kanssa moikkaamassa vanhoja tuttuja ja tutustumassa uusiin asiantuntijoihin. Hengailimme jonkin aikaa Iloisen Joutsenen kojulla, jossa Mervi vieraineen esitteli intarsian ompelun vaiheita. Minulle on kertynyt villakangastilkkuja sen verran, että niitä voisi käyttää johonkin intarsiatyöhön.

Turun keskiaikaiset markkinatMervi Pasanen

img_4664Lauantaina lähdimme tutustumaan Turun linnaan, jonne oli järjestetty runsaasti ohjelmaa linnanvieraille. Mukaansatempaava kiertokäynti tutustutti linnan vanhimpiin osiin ja paikalle oli hankittu historianelävöittäjiä esittelemään entisaikojen elämää. Paikalla olivat Juhana herttua, hovimaalari, käsitöiden tekijöitä, sotaväkeä ja tanssinopettaja. Pysyvä näyttely vanhoine pukuineen oli todella mielenkiintoinen. Turun linna on yllättävän laaja ja sokkeloinen ja vaikka kiersimme sen kahteen kertaan, jäi meiltä käymättä ainakin yksi osa kokonaan. Näin jälkikäteen harmittaa, koska senkin näyttely olisi ollut aiheeltaan houkutteleva.

img_4678img_4688

Iltapäiväksi palasimme markkinoille tekemään viimeisiä hankintoja, kävimme katsomassa keskiaikaisen muotinäytöksen ja taisteluvarustelun esittelyn.

Muinaispuvun kintaat

Muinaispukuun tarvitaan talvikäyttöä varten neulakintaat. Vielä en rohjennut tehdä ikuisuuksia kestävällä Kaukolan pistolla tehtäviä kintaita. Toistaiseksi nämä tavalliset saavat kelvata.

Neulakintaat

Muinaispuvun puukolle uusi tuppi ja primitiivisten talvikenkien testaus

Puukontuppi

Muinaispuvun ketjulaitteita tehdessä tuli aikanaan kova kiire ja jouduin tekemään parissa tunnissa tupen puukolle. Siitä tuli tietysti aika kauhea kötystys ja nyt sain vihdoin aikaiseksi tehdä paremman. Testasin tupessa ristiretkiaikaista metallilankojen pujotusta nahkaan. Lankana oli litistetty 0,5mm pronssi. Sen olisi pitänyt olla vielä ohuemmaksi valssattua ja mielellään vaikka 0,4mm langasta. Nyt litteä nauha oli hieman liian jäykkää. Nahka on peräisin jostakin 50-luvulta ja tarkoitettu pieksujen varsiin. Se oli pujotustyöhön vähän liian haurasta, vaikka olin rasvaillut nahkaa jo monta kertaa. Pujotuskoristelu kannattaisi tehdä mahdollisimman sitkeälle nahalle, joka ei repeä helposti.
img_7624

Kengät

Viikonloppuna oli vihdoin riittävän kylmä primitiivisten talvikenkien testaamiseen. Parkitsemisesta ja ompelemisesta on juttua aikaisemmissa postauksissa. Pakkasta oli mukavat -12 ja puhdas puuterilumi peitti hangen. Kenkien pohjalla on karvat päällä parkitusta hirven jalkapöydän nahasta tehdyt pohjalliset. Lisäsin vielä sukkien suojaksi ohuen villapohjallisen. Sukkina oli kesällä tehdyt neulakinnassukat. Varret on sidottu jalkojen ympäri nahkaremmeillä.

Kengät osoittautuivat oikein lämpimiksi ja pohjan antama pito oli erinomainen. Tukevat ne eivät toki ole. Kävelytuntuma on samanlainen kuin sukkien pohjiin olisi kiinnitetty hyvin paksusta poron nahasta palaset. Eli hyvin pehmeä. Kantapäässä poron karvat olivat selvästi lyhemmät ja sieltä kylmyys tuli aina välillä hieman läpi. Tilanteen voi onneksi helposti korjata vaikkapa pienellä palalla paikalleen ommeltua lampaan nahkaa. Kuvissa näkyvä kokoero johtuu karvojen pituudesta.
Kengän suu tarvitsee vielä turkisreunuksen, jotta lumi ei niin helposti pääse sisälle kenkään.
img_75961img_7599