Kokenilli

Purppuranpunaista väriä on ollut hyvin vaikea saada luonnosta. Tilanne muuttui kun espanjalaiset toivat 1500-luvulla Meksikosta kokenilli kirvoja ja niiden ravintokasveja opuntia kaktuksia. Kanariansaarten llmasto sopi hyvin opuntiakaktusten kasvatukseen. Sinne perustettiinkin suuria viljelmiä. Nykyään suurin osa viljelmistä on hylätty.

kokenilli

Näistä kirvoista saadaan helposti suuria määriä punaisia ja punavioletteja väriaineita.

Löysin villiintyneitä opuntioita useista paikoista Fuerteventuralta. Näistä kasvustoista löytyi vaihtelevia määriä kokenillikirvoja, joita keräsin kotiin tuotavaksi. Suurin osa kirvoista oli kuolleita ja kuivuneita, mutta uskon niistäkin lähtevän vielä väriä. Kuivasin kirvat huolellisesti ennen kotimatkaa.

485a4514485a4934

Muinaispuvun kaulakoru

Muinaiskarjalanpuvun kaulakoru on rakenteeltaan yksinkertainen. Ohut tuohiliuska päällystetään pellavalla ja siihen ommellaan hopeisia lätkyjä. Kaukolan kekomäen haudassa kuusi oli myös neliömäinen riipus. Se on voinut olla roikkumassa korussa. Haudassa ei ollut koruun metallista hakasta, joten se on varmaan kiinnitetty jonkinlaisella nyörillä.

img_99651img_9979

Lisää kilpukka –sarjan hopeakoruja

Tein kaksi sormusta ja korvakorut kilpukka -sarjaan. Aikaisemmin tehdyt korut löytyvät tästä postauksesta. Korut on tehty sterling hopeasta. Kukkien heteet ovat kullattua hopeaa ja niitatut paikalleen.

485a4976

Vuorikirstalliriipus Maskun tyyliin

Tälläisiä vuorikristalli riipuksia on löydetty Suomesta Maskusta ja Ruotsista viikinkien asuinsijoilta. Koristeluina on kierretystä hopealangasta tehtyjä kuvioita ja pieniä hopea pallosia.

485a510020180113_120806

Roomalaisesta rahasta sormus

Tämä roomalainen raha vastaa sen ajan kymmenpennistä. Rahallinen arvo oli pieni ja näitä rahoja tehtiin valtavia määriä arkikäyttöön. Rahoja piiloteltiin säkkitolkulla, joten nykyään niitä löytyy yhä paljon. Eli kyseessä ei ole mikään arvokas tai harvinainen raha. Siksi rohkenin tehdä tästä roomalaisesta kuparirahasta sormuksen. Raha on kiinnitetty sormukseen neljällä pienellä kynnellä ja se voidaan tarvittaessa irrottaa sormuksesta.

485a4546485a5022