Muinaispuvun kintaat

Muinaispukuun tarvitaan talvikäyttöä varten neulakintaat. Vielä en rohjennut tehdä ikuisuuksia kestävällä Kaukolan pistolla tehtäviä kintaita. Toistaiseksi nämä tavalliset saavat kelvata.

Neulakintaat

Muinaispuvun puukolle uusi tuppi ja primitiivisten talvikenkien testaus

Puukontuppi

Muinaispuvun ketjulaitteita tehdessä tuli aikanaan kova kiire ja jouduin tekemään parissa tunnissa tupen puukolle. Siitä tuli tietysti aika kauhea kötystys ja nyt sain vihdoin aikaiseksi tehdä paremman. Testasin tupessa ristiretkiaikaista metallilankojen pujotusta nahkaan. Lankana oli litistetty 0,5mm pronssi. Sen olisi pitänyt olla vielä ohuemmaksi valssattua ja mielellään vaikka 0,4mm langasta. Nyt litteä nauha oli hieman liian jäykkää. Nahka on peräisin jostakin 50-luvulta ja tarkoitettu pieksujen varsiin. Se oli pujotustyöhön vähän liian haurasta, vaikka olin rasvaillut nahkaa jo monta kertaa. Pujotuskoristelu kannattaisi tehdä mahdollisimman sitkeälle nahalle, joka ei repeä helposti.
img_7624

Kengät

Viikonloppuna oli vihdoin riittävän kylmä primitiivisten talvikenkien testaamiseen. Parkitsemisesta ja ompelemisesta on juttua aikaisemmissa postauksissa. Pakkasta oli mukavat -12 ja puhdas puuterilumi peitti hangen. Kenkien pohjalla on karvat päällä parkitusta hirven jalkapöydän nahasta tehdyt pohjalliset. Lisäsin vielä sukkien suojaksi ohuen villapohjallisen. Sukkina oli kesällä tehdyt neulakinnassukat. Varret on sidottu jalkojen ympäri nahkaremmeillä.

Kengät osoittautuivat oikein lämpimiksi ja pohjan antama pito oli erinomainen. Tukevat ne eivät toki ole. Kävelytuntuma on samanlainen kuin sukkien pohjiin olisi kiinnitetty hyvin paksusta poron nahasta palaset. Eli hyvin pehmeä. Kantapäässä poron karvat olivat selvästi lyhemmät ja sieltä kylmyys tuli aina välillä hieman läpi. Tilanteen voi onneksi helposti korjata vaikkapa pienellä palalla paikalleen ommeltua lampaan nahkaa. Kuvissa näkyvä kokoero johtuu karvojen pituudesta.
Kengän suu tarvitsee vielä turkisreunuksen, jotta lumi ei niin helposti pääse sisälle kenkään.
img_75961img_7599

Muinaispukuun talvikengät

Talvikengät alkavat olla lähes valmiit. Kanttaan varren suun nahkalla ja teen hirven nahasta karvat alaspäin erillisen sisäpohjallisen. Jalka pitää eristää hyvin maasta. Koipinahkojen muoto rajoitti todella paljon kaavojen suunnittelua. Nahat olivat keskikokoisten porojen koivista, eikä leveys aivan riittänyt mieluisimpaan kenkämalliin. Sama ongelma on varmasti ollut esi-isillämmekin. Suuntaa antavana mallina olen pitänyt venäjältä löydettyjä viikinkiajan ja ristiretkiajan kenkiä. Pohja on ommeltu kolmesta kappaleesta karvat eri suuntiin liukkauden välttämiseksi. Päällinen on ommeltu kahdesta vastakkaisesta kappaleesta ja varsi kolmesta. Ompelu on tehty lähes loppuun asti kenkä nurin. Saumoissa on vahvikkeena tiukkaa sisnaa 5mm kaitale.

img_7590

Jonkinlaiset paulat pitää vielä tehdä varren suun kiristämistä varten.
Tulisipa pian yli 10 asteen pakkasia, jotta pääsisin kokeilemaan kenkiä tositoimissa! Neulakinnassukat ovat olleet odottamassa jo kesästä asti ensimmäistä käyttöön ottoa.

Kaukolan kekomäen kinnasneulapisto

Testasin marraskuussa opettelemaani Kaukolan Kekomäen pistoa ja tein tämän pienen pankkikorteille ja pikkurahalle tarkoitetun pussukan. Neulotusta tekstiilistä tulee sen verran jäykkää, ettei yksinkertainen kurenauha sopinut kiinnitykseksi. Ompelin pussukalle kankaasta joustavan lisäosan.

Haudassa tällä pistolla oli tehty joko lapaset tai jonkinlainen kukkaro.
485a7143

Korukurssin satoa

Osallistuin perinteiselle Kaakon kansalaisopiston korukurssille, jossa osallistujien käytössä on täysi setti hopeasepän työkaluja. Olin kerännyt kurssia varten sellaisia projekteja, joihin minulla ei ollut kunnollisia välineitä.

Kuvassa on kurssilla tehtyjä koruja. Yksinkertainen solki sopii vaikkapa huivin tai keskiaikaisen paidan halkion koristeeksi.
Kivellisessä sormuksessa on kultainen 14k istutus, jossa on 18k kultapalloja koristeena. Hopeiset osat on käsitelty mustapatinalla. Kivenä on siniharmaa tähtikorundi.

Spiraalisormukset on tehty rautakautisten mallien mukaan.
Hopeinen akaattiriipus on tehty viikinkien mallin mukaan. Kivi pyörii istutuksessaan vapaasti.

485a7136tähtikorundi