Japanilainen kimono

Tämä näyttelyasu jatkaa Huippuvuoret teemaa, jota olen jo käsitellyt koruissa. Japanilainen taide ja erityisesti taideteosten hommittelu on viehättänyt minua niin pitkään kuin muistan. Japanilaiset rakastavat luonto aiheita ja siksi kimonotaiteessakin luontoaiheet ovat tavallisimpia. Linnut ovat yksi japanilaisten maalausten ykkös aihe. Usein maalarit eivät pyri täysin realistiseen kuvaukseen vaan maalauksen esittämä tapahtuma tai sommitelma on se pääasia.

Metsästin internetin verkkokaupoista tämän jään sinisen kimonon asun pohjaksi. Yksivärinen kimono on tyypiltään iromuji. Tälläiset kimonot ovat juhlavista kimonoista epämuodollisimpia. Kimonot ovat täysin suoria ja pukemiseen meneekin aikaa kun kaikki mutkat, makkarat ja poimut yritetään saada päältäpäin siisteiksi ja tasaisiksi erilaisten nauhojen ja nyörien avulla.

Iromuji Fukuro obi Kanzashi

Iromuji Fukuro obi Kanzashi

Obi on tavallisesti neljämetrinen 30cm leveä moninkertainen ja tukeva kangaskaistale. Se taitetaan kahtia ja solmitaan erilaisille solmuille ja poimuille. Obin pukeminen onnistuu parhaiten jos joku voi auttaa. Kun asiantuntevaa avustajaa ei täältä saa, päätin ommella solmuosan kasaan. Japanissa näitä valmiiksi kasaan ommeltuja obeja kutsutaan easy obeiksi, koska niiden pukeminen on helpompaa. Tästä huolimatta obin virittelyyn kuluu aikaa.

Huippuvuoriteema tulee parhaiten esille obissa, jonka teemana on meriluonto. Selän päälle tulevaan solmuun on maalattu kyhmyhaahka ja vyö osaan kyhmyhaahkan tertiaalihöyhenen lisäksi simpukoiden kuoria ja hiekkaa.

Drum otaiko

kyhmyhaahka

sinisimpukka