Terraariot ja paludaariot
Allergian vuoksi emme voi ottaa lemmikiksi koiraa tai kissaa. Onneksi biologin silmissä matelijat, hyönteiset ja äyriäisetkin ovat kiinnostavia otuksia.
Nämä eläimet asuvat terraarioissa, joihin niille järjestetään mahdollisimman hyvät olosuhteet. Ilmankosteus, lämpötila ja jopa auringon säteilyä matkiva uv-valaistus järjestetään kullekin lajille sopivaksi. Rakentelin muutama vuosi sitten useampia terraarioita ja yhden paludaarion. Otin työvaiheista kuvia, joista saattaa olla apua rakentamista suunnitteleville.
Terraariossa asui aluksi tämä madagaskarin päivägekko ja nykyään sen sukulainen Phelsuma standingi.
Kalliotausta
Tein metrin korkuiseen paludaarioon kalliotaustan. Pohja on finfoamia, joka on pinnoitettu saumauslaastin ja hiekan seoksella. Oksat on vielä päällystetty epiwebillä.
Paludaarion alaosassa oleva vesi kiertää pari kertaa tunnissa epiwebin läpi. Vesi valuu takaseinän kalliotaustaa pitkin takaisin alaosaan. Kalliotausta on pinnoitettu maaväreillä värjätyllä saumauslaastilla. Vaikka laasti on ollut yllättävän kestävää, se kyllä murtuu sormivoimin. Kasveina on mm. erilaisia vasta juurtumisvaiheessa olevia sammalia, 4 säilätuuttia, erilaisia ananaskasveja ja runsaasti taimia niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin siemenistä. Kasvillisuus on alkanut sen verran rehottaa, että siistiminen alkaa olla ajankohtaista. Toivonmukaan sammal tulee peittämään epiwepin suurimmaksi osaksi.
Jos tekisin vastaavan työn nyt, pyrkisin tekemään kalliotaustasta mahdollisimman ohuen ylhäältä. Nyt tausta vie turhaan tilaa paludaariosta. Juurakon voisi myös tehdä kokonaan epiwebistä ja silloin finfoam tukiranka olisi tarpeeton.