Taidetta Pariisissa
Lyöttäydyin jalkapallomatkaan mukaan Pariisiin. Jalkapallon sijaan minun matkani kohokohtia olivat taidemuseot ja käsityötarvikekaupat. Maalaustarvikeliikkeessä olin suunnitellut käyväni, mutta aikataulut eivät antaneet siihen mahdollisuutta.
Eiffel-tornissa piti totta kai käydä kiipeilemässä hyytävästä tuulesta huolimatta. Itse tornista tulee mieleen steampunk, viktoriaanisen ajan loppu ja teollisuuden nousu.
Louvre
Maailman vierailluin taidemuseo Louvre oli tietysti vierailukohteiden listalla. Tämä paikoin sokkeloinen ja myös valtavia saleja sisältävä rakennus on 160 000 neliömetrin laajuinen. Emme tietenkään ehtineet käymään kuin valituissa osissa näyttelyä. Tällä kertaa pääpainona olivat muinaisen Egyptin esineet ja ne kaikkein kuuluisimmat taideteokset.
Pääsimme museoon heti ovien auettua, jolloin tungosta ei vielä ollut. Pois lähtiessämme jonot ylsivät pitkän matkaa pihalle saakka. Suuri osa esineistä oli esillä väljästi lasivitriineissä. Maalaussalien seinillä oli enemmän ahtautta. Pihan lasinen pyramidi oli yllättävän hieno, eikä mielestäni pilannut pihan arkkitehtuuria.
Egyptin aarteita on säilynyt haudoissa yllättävän paljon. Louvressa ne oli lajiteltu aiheen mukaan, niin että samasta aiheesta oli kokoelma esineitä jolloin vertailu oli helppoa.
Da Vincin maalaukset
Leonardo Da Vincin maalaukset jäivät mieleen kymmenien tuhansien maalausten joukosta. Aikaisemmin olen nähnyt vain pari Leonardon työtä Eremitaasissa. Hänen maalaustyylinsä poikkeaa muista niin paljon, että työt tunnistaa heti. Mona Lisalle oli varattu kokonainen seinä yksinään ja taulun edessä parveili kymmenittäin ihmisiä. Itse taulua ei päässyt muutamaa metriä lähemmäs ja sillä oli omat neljä vartijaa.
d’Orsay
Ranskalaista impressionismia esittelevä d’Orsay museo on rakennettu vanhaan rautatieasemaan. Kolmeen näyttelykerrokseen on koottu teoksia 1800-luvun ja 1900-luvun alun huippunimiltä. Kuuluisimpia taiteilijoita ovat mm. Claude Monet, Vincent van Gogh, Renoir ja Edgar Degas. Näyttelyssä kiertely oli inspiroivaa sillä monet impressionistit olivat koloristeja kuten minäkin. Tässä museossa ei valitettavasti saanut ottaa valokuvia.
Keväinen Pariisi oli hieman ankea, kun puut ja istutukset olivat lehdettömiä ja taivas oli harmaiden pilvien peitossa. Talven jäljiltä kaupunki oli muutenkin vähän nuhjuisessa kunnossa ja suurin osa taloista olisi tarvinnut kunnon pesua. Kaupungilla kierrellessä tuli vähän väliä vastaan eri taidehistoriallisilta kausilta peräisin olevia rakennuksia ja taideteoksia. Art nouveau tyyliä näkyi yllättävän vähän. Onneksi aitoja ja muita pienempiä rakennelmia tältä aikakaudelta on kuitenkin säästynyt.
Mont Marten kukkulalle Place de la Tertre:n aukiolle kerääntyy muotokuva piirtäjiä ja pieniä maalauksia myyviä taiteilijoita. Liukuhihna työnä ns. ”toritaidetta” suoltavien maalareiden joukossa oli muutama oikein hyväkin tekijä. Mielenkiintoisinta oli kuitenkin nähdä Ranskalaistyylisiä maalaustelineitä käytössä. Ne näyttivät hyvin käytännöllisiltä.
Pariisia pidetään muodin mekkana, mutta se ei näkynyt katukuvassa juurikaan. Ehkäpä kylmä sää ja lumisade saivat pariisittaret kaivamaan mustat talvitakit ja kaulaliinat esille. Katukuvassa ei mustan, harmaan tai beigen lisäksi juuri muita värejä näkynyt.