Hanna Aalto -luonto- ja lintumaalari


Taiteilijasta

Olen ollut luonnonystävä ja luontoharrastaja jo lapsuudesta asti. Rakkaat luontoharrastukset muuttuivat pikkuhiljaa työksi päättäessäni opiskella taiteen sijasta biologiaa. Valmistuin vuonna 2006 Oulun yliopistosta filosofian maisteriksi. Pääaineenani oli ekologinen eläintiede ja erikoistuin ornitologiaan. Tärkeimpänä kiinnostuksen kohteenani ovat olleet 80-lopulta lähtien linnut ja lintuharrastus. Lintuharrastus syveni opiskelujen ja Siikalahden lintujärvellä vietettyjen opaskesien aikana. Työskentelen nykyisin oman yritykseni Ornion kautta. Yrityksen toimialoja ovat linnustoselvitykset, kuvituspalvelut, ympäristökasvatus, koulutus, lintukurssien ja luontoleirien järjestäminen sekä tieteen popularisointi näyttelyihin ja esitteisiin.

Osallistun aktiivisesti lintujen- ja luonnonsuojeluun sekä lintuharrastuksen edistämiseen toimimalla BirdLife Suomen ja Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen hallituksen jäsenenenä ja puheenjohtajana Laatokan-Karjalan luonnonystävissä. Suomen uhanalaisista lintulajeista lähimpänä sydäntäni ovat valkoselkätikka ja kiljuhanhi, joita olen käsitellyt taiteessani.


Taide

Taide ja lintumaalaus ovat kiinnostaneet minua yhtä kauan kuin luontokin. Biologian opinnot sekä lintujen ja eläinten tarkkailu tuovat varmuutta eläin-taiteen tekemiseen. Haluan maalausteni olevan biologisesti totuudenmukaisia ja realistisia. Tästä syystä lähes kaikki työni pohjautuvat omiin havaintoihini ja luonnonelämyksiini. Usein maalausideat tulevat mieleeni kuin pysäytyskuvana juuri näkemästäni tapahtumasta. Pyrin vangitsemaan kokemani luontoelämyksen myöhemmin maalaukseen tai veistokseen.


"Taiteessa kaikki keinot ovat sallittuja halutun tuloksen saavuttamiseksi”

Maalauksiani ei voi luokitella puhtaasti minkään yksittäisen tekniikan alle. Useimmissa maalauksissa on pohjana akryylimaalaus, jota olen työstänyt eteenpäin muilla tavoin. Tavallisimmin käyttämiäni tekniikoita ovat kynäruiskumaalaus, guassi, akryylimaalaus, värikynätyö, raapetekniikka ja kuvanveisto. Luonnokset voivat olla pastellitöitä, lyijykynäpiirroksia tai vesivärimaalauksia. Maalaan vain niitä lajeja, joita olen päässyt havainnoimaan.

Vuonna 1992 minut valittiin Vuoden nuoreksi lintupiirtäjäksi. Lisäksi useita maalauksiani valittiin eri vuosina Vuoden lintupiirtäjä -kilpailun näyttelyihin. Vuosien varrella olen saanut myös muita pienempiä tunnustuksia.

Varsinainen taide ei aina riitä kaiken luovuuden purkamiseen. Taidekäsityöt tarjoavat toisenlaisia luomisen mahdollisuuksia. Teen hopea- ja helmikoruja, vaatteita ja koriste-esineitä sekä maalaan posliinia. Luontoaiheet ovat näissäkin töissä vahvasti mukana.

Tekemiäni piirroksia ja maalauksia on julkaistu kirjoissa, lehdissä, luontokeskuksissa, infotauluissa ja esitteissä. Useimmat maalausoriginaalit ovat tällä hetkellä yksityiskokoelmissa.