Taiteilijan ateljee ja työkalut

Tässä artikkelissa esittelen käyttämiäni työvälineitä ja maaleja. Maalaan lähes aina työhuoneeni pöydällä. Ergonomisista syistä käytän lähes aina itse tekemääni kokoon taittuvaa maalaustelinettä. Maalaustelineen kulma voidaan valita kolmesta vaihtoehdosta, mikä helpottaa maalaamista. Koska en onnistunut löytämään mistään maalaustelineeseen tarvittavia tupla saranoita, tein ne itse popniittaamalla kaksi saranaa yhteen. Silloin tukijalka taittuu tason päälle ja telineen saa littanaksi. Mallia saa kopioida vapaasti!

Tässä on kuva käyttämistäni siveltimistä. Näiden taiteilijasiveltimien lisäksi käytän joskus erilaisia seinämaalaukseen tarkoitettuja maalausvälineitä. Vanhin sivellin taisi olla noin 22 vuotta vanha. Päätin heittää sen roskikseen, sen verran huonokuntoinen se oli. Toisessa kuvassa on muutama sellainen sivellin, jotka ovat osoittautuneet erinomaiseksi. Winsor & Newton finest sable sivellin (11€) on ollut erinomainen, mutta yllättäen Kulmikasvartinen Rotmarder-Kolinsky sivellin (3€) on osoittautunut käytössä yhtä hyväksi. Pitkäkarvaisella siveltimellä voi vetää pitkiä yhtenäisiä vetoja ja se soveltuu hyvin myös kynäruiskun puhdistukseen. Samassa kasassa olevilla sukkapuikoilla voi esimerkiksi avata tukkeutuneita maaliputkiloita.

Eläinmuseolla maalatessani tutuistuin luonnon sienellä maalaamiseen. Nyt olenkin hankkinut niitä itselleni useampia vähän eri kokoisia ja erilaista kuviota tekeviä. Tämä sieni on jo menossa pilalle, koska maalia on kuivunut siihen kiinni. Käyttämällä hieman kosteaa sientä voi kuivumista hidastaa.

Maaleina käytän yleensä Holbein aeroflas akryyli maaleja tai Winsor & Newton akryyli värejä. Vuosien varrella akryylituubeja on kertynyt lukuisista merkeistä. Tällä hetkellä joudun tilaamaan aeroflash maalit ulkomailta koska niitä ei tietääkseni kukaan tuo maahan.

Maalipurkkien kansi on väritetty purkista löytyvällä maalilla. Se nopeuttaa oikean maalin valintaa sekoituksia tehdessä ja purkkien kylkiä ei tarvitse nähdä.

Välillä tarvitsen myös värikyniä, pigmenttikyniä tai pastellikyniä. Värikyniä olen yrittänyt kerätä mahdollisimman monipuolisen sarjan. Pigmenttikynissä on vesiliukoista intensiivistä väriä, jota joskus tarvitaan maalausten viimeistelyssä. Kynäpurkki on ihan ensimmäinen posliinimaalaustyöni.

Minulla on kolme kynäruiskua, joista kaksi on Badger merkkisiä. Eniten käytän erinomaista Harden & Steenbeck Infinity kynäruiskua, jonka vakiovarusteisiin kuuluu kaksi värisuutin kokoa. Olen ollut tähän ruiskuun oikein tyytyväinen. Käytän usein pienintä mikrosuutinta. Aeroflas maalit kuivuvat helposti suuttimeen, minkä voisi estää liuottimella ohentamalla. Silloin minun pitäisi kuitenkin hankkia erillinen maalaustila ja maalata liuottimia suodattavan hengityssuojaimen kanssa.

Lisäksi tietysti on melkoinen kasa erilaisia harvemmin käytettyjä maaleja, työkaluja ja tykötarpeita.

Hanna Aalto