Lintumaalari retkellä Utössä

Suomenlahden saaret houkuttelevat lintumaalareita luonnosteluretkille. Muutamat lintumaalareista ovat viettäneet saarissa viikko tolkulla luonnostellen, piirtäen ja kuvaten lintuja ja maisemia. Kävimme Jannen kanssa kesän päätösretkellä Utössä; Suomen eteläisimmässä asutussa saaressa. Lintuharrastajia vierailee Utön saarella paljon. Sinne pääsee melko helposti, saaressa on majoituspaikkoja ja lintuja on paljon. Tämä saari on myös todennäköisimpiä paikkoja löytää harvinaisuuksia. Suurin osa saaressa olo ajastamme menikin hienojen maisemien ja lintujen kuvaamiseen, mutta lauttamatkalla ja kuvauskojussa oli aikaa luonnosteluun.

Luonnokseni ovat lähes aina ns. pikaluonnoksia, joissa haen ideaa maalaukseen ja sommittelen maalauksen osia paikoilleen. Monet muut Suomalaiset lintumaalarit tekevät paljon tarkempia ja suurempia luonnoksia, jotka he myös värittävät valmiiksi. Tällaiset väritetyt luonnokset olisivat upeita, mutta jostain syystä haluaisin aina nopeasti tekemään lopullista maalausta.

Liitin muutamiin uusimpiin maalauksiini alkuperäisen pikkuluonnoksen mukaan. Luonnoskirjasta leikattu piirros on liimattu taustapahviin nähtäville. Tuo luonnos kertoo siitä miten maalausta on lähdetty suunnittelemaan.

Tarkempi retkikertomus löytyy lintuharrastajan päiväkirjasta

Utö