Jack Sparrow –naamiaisasu

Välillä on mukava tehdä jotain ihan huvin vuoksi. Erilaisten rooli- ja esiintymisasujen teossa voi käyttää luovuutta hyödyksi tavallisesta poikkeavalla virkistävällä tavalla.

Koulussamme oli naamiaiset vappuna ja päätin yllättää oppilaat olemalla päivän normaalista täysin poikkeavassa roolissa. Mietin talven mittaan kotonani valmiiksi olevia tarvikkeita ja esineitä ja totesin yllätyksekseni, että suurin osa merirosvo Jack Sparrow:n asuun tarvittavista asioista oli joko jo kotonani olemassa, tehtävissä itse tai helposti saatavana. Vaikka asu ei ole aivan samanlainen kuin elokuvissa, on vaikutelma silti riittävän samankaltainen. Jos haluaa autenttisemman asun on netissä runsaasti sivuja, joista löytää alkuperäisestä asusta erittäin tarkat selostukset kuvineen.

Jo olemassa olevien tarvikkeiden lisäksi hankin seuraavat asiat:
kirpputorilta naisten housut (1€), naisten paita (3€) ja musta nahkatakki (1€).Kanekalon hiuskuitua (5€), puuvilla huivi, joka on saman valmistajan kuin elokuvissa ollut (7€). Löysin ilmaiseksi vanhan villakangastakin, jonka napit otin talteen.

Jack Sparrow asu, maamiaispuku, puvustusPeruukki: Jakc Sparrow:n peruukki on eri elokuvissa hieman eri tyylinen. Pidin eniten Vaarallisilla vesillä elokuvan versiosta, joka oli selvästi aikaisempaa vaaleampi ja hieman pidempi. Tein peruukkiin tarvittavat rastat kolmesta eriväristä kanekalon kuituja, niin että latvat ovat vaaleammat kuin tyvi. Muutamat rastoista olisivat saaneet olla vähän tiukempia. Löyhimpien ympärille kiersin eri värisiä kapeita kangassuikaleita ja lankoja elokuvan tyyliin. Ompelin rastat huiviin kiinni. Kampauksen yläosa on omaa hiusta. Koska kanekalon on hyvin kiiltävää kuitua, ruiskutin ohuen punaruskean maalikerroksen kuitujen päälle. Se tekee rastoista aidomman näköiset. Rastoissa on kiinni kaikenlaista pikkuroinaa, helmiä ja sulkia. Rahakorut on myös ommeltu huiviin kiinni.

Huivi: Huivi oli ulkona haalistumassa muutaman viikon ja sen lisäksi sitäkin käsiteltiin maalipesuilla.

Meikki ja parta: Meikki on mielestäni Jack Sparrow asun tärkein osa, ilman kunnollista meikkiä asu ei vaan toimi. Jauhemainen mineraalimeikki sopii hyvin siveltimellä levitettäväksi. Varjostuksin pystyy muuttamaan kasvonpiirteitä hieman miehisempään suuntaan. Parran ja viikset olisi voinut tehdä puhtaasti piirtämällä, mutta halusin aidomman näköisen tyylin. Liimasin siis parran letit, viiksikarvat ja parran ihoon. Valmiissa tekoviiksissä ja parroissa on yleensä kankea pohja mukana. Aidomman vaikutelman saa, kun leikkaa karvat viiksistä irti ja kiinnittää ne suoraan liimalla pieni tuppo kerrallaan.

Liivi: Liivi oli lukioaikoina ommeltu vanhanmallinen takki. Poistin siitä hihat, muutin kaksirivisen napituksen 1700-luvun tyylisiksi nappilistaläpiksi kääntämällä sisäpuolen ulospäin. Villakangastakista otetut napit koristavat nyt sisävaraa. Siirsin taskuläppiä alemmas. Tämän jälkeen hioin liiviä karkealla santapaperilla, viiltelin askarteluveitsellä, pidin pari viikkoa ulkona sään armoilla ja lopuksi pyörittelin pellossa.

Sormukset ja käsien koristeet: Sopiva sormuskokoelma löytyi kotoa ennestään. Toiseen käteen kiersin repaleisen kangaskaitaleen ja toiseen leikkasin nahasta miekkailussa käytetyn suojuksen.

Jack Sparrow naamiaispuku, puvustus, merirosvopukuPaita ja vyöte: Käytin naisten paitaa ja vyötteenä toimivaa kangaskaistaletta maalausrätteinä muutaman päivän ajan. Aina kun sopivan sävyisiä maaleja jäi tähteeksi, sotkin niillä kangasta. Molemmat kankaat kävivät myös kuravellissä ja niiden pintaa vaurioitettiin askarteluveitsellä ja santapaperilla. Vyötteen korvaan uudella, kunhan löydän materiaaliksi sopivan vanhan raidallisen pöytäliinan tai keittiöpyyhkeen.

Vyöt ja miekka: Miekka on käytännössä vain kahva ja tuppi. Kahva on tehty jääkaapin kylkipellistä naputtelemalla ja on naulattu pitkällä naulalla puukapulaan, jonka päällystin nahalla tupen näköiseksi. Vanhat yhteen nidotut vyöt kannattelevat miekkaa.

Housut: Housut saivat saman käsittelyn kuin paitakin.

Saappaat: Saappaat ovat Eccon nilkkurit, joihin tein irtovarret nahkatakin hihoista ja selkäpaloista. Ompelua vain 2 saumaa. Ruiskumaalasin irtovarsiin likatahroja ja pölyn jälkiä. Nilkkureille ei tarvinnut tehdä mitään. Varsiin täytyy tehdä vielä saapasremmit entisaikojen tyyliin, sillä varret valuvat nyt liian alas.

Kolmikolkkahattu puuttuu vielä. Odottelen että kirpputorilla tulee vastaan naisten leveälierinen musta huopahattu. Siitä saa muotoiltua sopivan merirosvohatun.

Asun lisäksi koulupäivän aikana käsiteltiin merirosvo teemaa muutenkin. Esimerkiksi Kemian tunneilla opiskelimme ”merirosvokemiaa” eli esimerkiksi miten rautaa valmistettiin tuohon aikaan, miten piilulukkoaseiden piikivet toimivat, miten nahkaa parkittiin, mitä terva on ja miten terva liittyi purjelaivoihin ja kuinka monet kemian alan tiedot ja taidot olivat tuolloin välttämättömiä. Oli myös mielenkiintoista havainnoida, kuinka paljon opettajan ulkoasu vaikuttaa siihen, miten oppilaat suhtautuivat ja käyttäytyivät.

Kuvien merinäkymä on kuvattu 2003 Kapverdellä. Asukuvat on kuvattu 2013.