Muinaispuvun puukolle uusi tuppi ja primitiivisten talvikenkien testaus

Puukontuppi

Muinaispuvun ketjulaitteita tehdessä tuli aikanaan kova kiire ja jouduin tekemään parissa tunnissa tupen puukolle. Siitä tuli tietysti aika kauhea kötystys ja nyt sain vihdoin aikaiseksi tehdä paremman. Testasin tupessa ristiretkiaikaista metallilankojen pujotusta nahkaan. Lankana oli litistetty 0,5mm pronssi. Sen olisi pitänyt olla vielä ohuemmaksi valssattua ja mielellään vaikka 0,4mm langasta. Nyt litteä nauha oli hieman liian jäykkää. Nahka on peräisin jostakin 50-luvulta ja tarkoitettu pieksujen varsiin. Se oli pujotustyöhön vähän liian haurasta, vaikka olin rasvaillut nahkaa jo monta kertaa. Pujotuskoristelu kannattaisi tehdä mahdollisimman sitkeälle nahalle, joka ei repeä helposti.
img_7624

Kengät

Viikonloppuna oli vihdoin riittävän kylmä primitiivisten talvikenkien testaamiseen. Parkitsemisesta ja ompelemisesta on juttua aikaisemmissa postauksissa. Pakkasta oli mukavat -12 ja puhdas puuterilumi peitti hangen. Kenkien pohjalla on karvat päällä parkitusta hirven jalkapöydän nahasta tehdyt pohjalliset. Lisäsin vielä sukkien suojaksi ohuen villapohjallisen. Sukkina oli kesällä tehdyt neulakinnassukat. Varret on sidottu jalkojen ympäri nahkaremmeillä.

Kengät osoittautuivat oikein lämpimiksi ja pohjan antama pito oli erinomainen. Tukevat ne eivät toki ole. Kävelytuntuma on samanlainen kuin sukkien pohjiin olisi kiinnitetty hyvin paksusta poron nahasta palaset. Eli hyvin pehmeä. Kantapäässä poron karvat olivat selvästi lyhemmät ja sieltä kylmyys tuli aina välillä hieman läpi. Tilanteen voi onneksi helposti korjata vaikkapa pienellä palalla paikalleen ommeltua lampaan nahkaa. Kuvissa näkyvä kokoero johtuu karvojen pituudesta.
Kengän suu tarvitsee vielä turkisreunuksen, jotta lumi ei niin helposti pääse sisälle kenkään.
img_75961img_7599