Juhlapuku vuodelta 1917

Haaveenani oli ollut jo kohta kahdenkymmenen vuoden ajan tehdä 1910-luvun juhlapuku. Nyt vihdoin siihen tuli hyvä tilaisuus Suomen täyttäessä sata vuotta. Näyttelin juhlaan valmistautuvaa Aino Sibeliusta Suomen vuosikymmeniä esittelevässä näytelmässä. Suunnittelin puvun itse inspiroituen 1910-luvun puolivälin muodista. Suomessa oltiin tuolloin hieman jäljessä suurimmista virtauksista, joten puku on ehkä eniten vuoden 1915 tyyliä.
Sinivihreän mekon ompeli suunnitelmieni mukaan hoviompelijani Merja Helminen. Tätä mekkoa on tarkoitus käyttää jatkossa iltapukuna. Kangas on silkin ja villan sekoitetta ja tarkoitettu miesten kimonoon. Puvun leikkaaminen oli todella haastavaa, koska kimonokankaat ovat alle 40cm leveitä. Käytettävissä ollut kangas riitti mekkoon juuri ja juuri. Kämmentä isompaa palasta ei jäljelle jäänyt. Mekon juju on toisella puolella edessä oleva laskos, jonka avulla vyötärön ympäryksen voi säätää haluamakseen. Mekko on vuoritettu tukevalla silkillä.

1917 juhlapuku1917 juhlapuku 2

Päällysmekko on silkkisifonkia ja se tekee lattialle 10 sentin laahuksen. Vyö on mustaa puuvillasamettia. Kaikki reunat on päärmätty helmikirjonnalla tai saman kuvion tekevällä helmin koristellulla nauhalla. Vyössä on vielä hopeinen kilpukka -koru.
Aino Sibeliuksen kengät löytyivät Englannista Hotter merkiltä, joka tekee historialliseen tyyliin sopivia moderneja kenkiä. Pääkoristeessa oli mustaa samettinauhaa ja strutsinsulkia. Pussukka on helmikoristeinen.

Tällaisen puvun alle tarvitaan aikakauteen sopivat alusvaatteet. Ompelin korsettikankaasta ja käsin siniseksi värjätystä paksusta kimonosilkistä pitkälinjaisen korsetin. Sen leikkaus on risteytys 1910-luvun pitkiä korsetteja ja 1900-luvun alun kurvikkaampia korsetteja. Luina on teräksisiä korsetinluita ja muutamassa kohdassa rigilenenauhaa joustavien spiraalijousten sijaan.
485a4946485a4958